Jurnalele abranelor zboriene

Jurnalele abranelor zboriene

Este anul 300 al evului nou. În aceste timpuri anii se numără de la Marea Lumină, când Haos a lovit Taise și a lăsat în urmă cel de-al doilea soare. Totul s-a schimbat atunci. Pământul s-a împărțit în trei și ianii au fost și ei separați în trei popoare, care mai târziu au devenit trei rase.

La început, după separare, foarte puțini iani au rămas în viață. Și nu doar ianii; aproape toate vietățile au pierit. Dându-și seama de pericolul în care se află viața de pe Taise, zeii ne-au oferit o infimă parte din puterea lor, pentru a ne ajuta să supraviețuim. Fiecare din cele trei grupuri de iani au primit ajutor de la alt zeu. Astfel au apărut cele trei rase, care și-au luat numele fiecare după binefăcătorul său.

Cei de pe continentul sudic au fost ajutati de zeița pământului, Glia sau Gliela, cum îi zic ei. Și-au luat numele de gliani, iar continentul lor se numește Glidezun, Pământul din Sud. Glia i-a făcut tari ca munții și rapizi ca alunecările de teren. Cam grași și iuți la băutură, după părerea mea, dar au esențe blânde în general, iar bucătăresele lor sunt cele mai bune din lume! Se crede că de la mic la mare pot vorbi cu animalele și că se pot cățăra pe munții cei mai înalți. Rămâne de văzut. Dintre toți ei au cele mai multe limbaje noi. Un glian din munți cu greu se poate înțelege cu unul de pe insule. Din acest motiv, dar și din altele, glianii sunt greu de condus de un singur rege, așa că au mai mulți.

Pe continentul din nord și-a pus amprenta Sub, zeul întunericului. Și cu siguranță că și-a băgat coada și Xin, zeița gheții, despre care știm cu toții că îi e dragă ca o soție. Ianilor de acolo li se spune subiani, iar continentul lor a fost numit Exinan Arral, Nordul Înghețat. Denumit a fost de către alții, subianii nepunând mare preț pe nume… pe cuvinte în general. Asta pentru că Sub le-a dat puterea sa comunice direct prin gânduri. Despre ei mai puține lucruri sunt clare. Sunt tare misterioși. Am auzit că pot slăbi sau se pot ingrășa într-o clipită, după cum doresc. Și se mai spune și că despre un subian nu poți spune cu certitudine dacă este bărbat sau femeie. Subianii au și ei un mod de guvernare tare ciudat. Nu au rege, nu au regină, nu au nici un conducător suprem. Și nici familii nu au. Nu îmi dau seama cum de rămân atât de uniți când sunt de capul lor.

Raafme Gli’Eri, Fărâmele de Pământ din Est, este continentul unde Zboru, zeul aerului, și-a suflat puterea în iani și i-a făcut zboriani. Zborianii sunt zvelți și ușori ca niște păsări, pot simți orice miros de departe și își pot schimba culoarea pielii pentru a se face nevăzuți. Trăiesc în interiorul fărâmelor de pământ, care sunt nișe insule muntoase foarte înalte. Aș spune că sunt asemeni furnicilor din punctul ăsta de vedere și după modul în care se luptă. Sunt veseli și sunt mulți. Și chiar și așa, cu toții au un singur conducător suprem. O singură iană este stăpână peste tot Raafme.

Așa a fost din prima zi în care ianii ce aveau să devină zborieni au rămas singuri pe insula principală. Cinci. Atâția au fost la început. O iană adultă, două fetițe iane și doi iani tineri. Toți zborienii de azi sunt descendenții acelei iane adulte, Ezimene. Datorită înțelepciunii ei zborienii au fost și au rămas cea mai puternica rasă, atât prin număr cât și prin abilități.

Cu toate astea, ianii sunt mici, slabi și trecători în comparație cu zeii. Ianii… uită. Și pentru că uită, se îndepărteaza de la scopul lor cu trecerea timpului, iar unii chiar se întorc împotriva lui fără ca măcar să știe.

De aceea, zeii au hotărât să ne mai dea o putere. O putere mare! Atât de mare incăt nu au putut s-o dea tuturor. Au ales cei mai puternici și mai înțelepți dintre iani și au sădit în ei sămânța aducerii aminte. Unul din fiecare rasă.

Această nouă putere le permite Ianilor Aleși să își aducă aminte TOT. Tot ce au trăit în viața asta și… tot ce au trăit în vieți anterioare. Chiar și ce au trăit esențele lor înainte ca ianii să existe măcar. Nu își pot aminti totul dintr-o dată, bineînțeles. Este nevoie de concentrare, de antrenament și de experiențe cât mai diverse.

Toate numele pe care le-am amintit până acum sunt cuvinte din Limba Veche, limba pe care toți ianii o vorbeau înainte de separare. Odată cu dezvoltarea noilor societăți, ale celor trei rase, Limba Veche a început să fie uitată, făcând loc unora noi. Astfel a mai apărut o barieră între iani. Dar cu această nouă putere dată nouă, nu vom mai uita niciodată nici limba, nici istoria, nici scopul creării noastre… și nici că, în esență, suntem toți la fel.

Ianii aleși să posede această putere, dar și responsabilitatea care vine cu ea, au fost numiți Abrani. Ei trebuie să-și conducă popoarele spre pace și să le țină departe de Haos, dar și să lase în urma lor tot ce știu, pentru a fi de ajutor generațiilor tinere.

Eu sunt Anio, a cincea Regină și prima Abrană zboriană, iar acesta este jurnalul meu.

 

Comments

comments

Introdu Comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>